2022-05-30 12:55:12

Koszty wyrzucanej żywności

Nieustannie docierają do nas informacje o rosnących cenach artykułów spożywczych. Szalejąca inflacja sprawia, że w sklepach zostawiamy coraz wyższe sumy. Jednak trudno oszczędzać na artykułach pierwszej potrzeby, szczególnie gdy chcemy się zdrowo odżywiać i budować swoją dietę na świeżych warzywach, owocach oraz produktach jak najmniej przetworzonych.

Niestety wciąż kupujemy mnóstwo żywności, która finalnie ląduje w śmietniku. Większość odpadów pochodzi z gospodarstw domowych. Polacy wyrzucają w ciągu roku około pięciu milionów ton żywności. Te dane świadczą przede wszystkim o nieumiejętności planowania posiłków. Nierozważnie kupujemy produkty, na których zastosowanie nie mamy czasu lub pomysłu. Nie kontrolujemy również dat przydatności do spożycia artykułów znajdujących się już w naszych lodówkach. Wzrost cen wymusza na nas świadome wprowadzanie zmian. To dobra okazja, aby przeanalizować swoje listy zakupów, zaplanować chociaż najważniejsze posiłki w ciągu tygodnia, a tym samym zredukować nieco ilość marnowanej żywności.

Długa droga artykułów spożywczych

Powinniśmy zdać sobie sprawę, jak długą drogę pokonuje każdy artykuł spożywczy przed trafieniem do naszego koszyka oraz jak wiele osób troszczy się o jego jakość. W zakładach produkujących artykuły spożywcze wykwalifikowany personel postępuje według ściśle określonych procedur. Grupa starannie przeszkolonych pracowników w ubraniach wodoochronnych myje maszyny, linię produkcyjne i wszystkie niezbędne akcesoria. Te procesy odbywają się zgodnie z konkretnymi wytycznymi, a ich prawidłowe wykonanie kontrolowane jest z użyciem testów mikrobiologicznych. Zobacz ofertę niezawodnych ubrań wodoochronnych https://clean-access.com/oferta/ubrania-wodoochronne/.

Producenci żywności dokładają wszelkich starań, aby żywność trafiająca na sklepowe półki była najwyższej jakości. Zakłady odpowiedzialne za produkcję popularnych artykułów spożywczych to miejsca, w których przestrzega się najwyższych wymogów sanitarnych. Cały ciąg procesów produkcyjnych bazuje na zapewnieniu gotowemu produktowi najwyższej jakości. Wiąże się to z ciągłą analizą potencjalnych zagrożeń i wprowadzaniem działań mających na celu ich redukcję. Rozwiązania zapewniające utrzymanie najwyższej higieny opierają się na wykorzystaniu wyspecjalizowanych systemów. Te najnowocześniejsze z nich pochodzą od doświadczonych producentów, pionierów w swojej branży takich jak Clean Access.

Zmniejsz ilość wyrzucanej żywności

W zakładach, z których pochodzi kupowana przez nas żywność, kontroluje się każdy etap produkcji. Personel odpowiedzialny za jakość zgodnie ze wdrożonymi procedurami nadzoruje cały cykl produkcyjny. Szczegółowe wytyczne chronią żywność. Obligatoryjne jest również przestrzeganie systemu HACCP. Laicy niezwiązani z branżą spożywczą, często poszukują w sieci informacji wpisując HACCP co to znaczy? Dla osób związanych z tym sektorem to jedno z podstawowych pojęć. HACCP polega na analizie zagrożeń i ustaleniu krytycznych punktów kontroli na etapie produkcji artykułów spożywczych. Jego rolą jest również redukcja potencjalnych strat oraz odpadu produkcyjnego.

W naszych domach do wykorzystania zakupionej żywności nie podchodzimy już tak systemowo. Jak nietrudno się domyślić, najczęściej wyrzucamy produkty z krótką datą przydatności do spożycia. Na śmietnik trafia zatem popsuta wędlina, czerstwe pieczywo oraz warzywa i owoce. Nie radzimy sobie również z terminowym wykorzystaniem jogurtów, mięsa, mleka, serów i ryb. Nawet, tak proste artykuły do przyrządzenia, jak dania gotowe trafiają na nasze wysypiska śmieci.

W tych trudnych czasach powinniśmy świadomie wprowadzić zmiany w stylu naszej konsumpcji. Wrzucanie kolejnych artykułów spożywczych do koszyka jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Mamy tendencję do wybierania wielu niepotrzebnych produktów, szczególnie gdy robimy zakupy po pracy, głodni i zmęczeni. Większość z nas dostrzega, że zakupy produktów spożywczych wiążą się z coraz większymi kosztami. Sami jesteśmy odpowiedzialni za marnowanie znacznej części kupowanej żywności, co również wiąże się z ogromnymi stratami finansowymi. Eksperci szacują, że ilość wyrzucanego jedzenia odpowiada rocznie nawet 3 tysiącom złotych na osobę.

Czytaj także

Komentarze

Komentarze: 0

Rozwiąż działanie =

Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.

Czytaj następny news zamknij