2025-09-15 12:48:48

Maślan sodu - naturalne wsparcie jelit i całego układu trawiennego

artykuł sponsorowany
artykuł sponsorowany
Czy wiesz, że jelita mają duży wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne? Z tego powodu bywają nazywane „drugim mózgiem”. Dlatego to ważne, aby dbać o ich prawidłowe funkcjonowanie. Maślan sodu to kwas tłuszczowy, który wspiera pracę jelit i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, kiedy warto go suplementować!

Co warto wiedzieć o maślanie sodu?

Nazwa maślan sodu w pierwszym momencie może Ci niewiele mówić, jednak warto mieć świadomość, że jest to naturalny związek występujący w naszym organizmie. Sól sodowa kwasu masłowego, czyli krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego powstaje głównie w jelitach w wyniku fermentacji błonnika pokarmowego przez bakterie jelitowe w dolnej części układu pokarmowego.

Maślan sodu stanowi ważne źródło energii dla komórek ściany okrężnicy, co pozwala im utrzymać prawidłową barierę ochronną między jelitem a krwiobiegiem, niezbędną do zachowania zdrowia całego układu pokarmowego.

Sam kwas masłowy ma charakterystyczny, nieprzyjemny zapach przypominający zjełczałe masło oraz oleistą konsystencję, dlatego rzadko spotyka się go w czystej formie. W praktyce najczęściej występuje jako maślan i jest składnikiem wielu suplementów diety. Polecanym produktem jest np. Essensey Maślan Sodu SR Forte, dostępny w formie roślinnych kapsułek, który zawiera aż 1000 mg maślanu sodu w dziennej porcji.

Właściwości i działanie maślanu sodu

Rola maślanu sodu w regulacji pracy jelit jest nieoceniona. Nie tylko działa stymulująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i naturalną florę jelitową, ale także ogranicza produkcję chorobotwórczych bakterii, chroni przed odwodnieniem i utratą elektrolitów oraz wspomaga produkcję hormonów jelitowych, które są kluczowe w kontroli poziomu glukozy. Najważniejsze właściwości maślanu sodu to:
 
  1. Regeneracyjne - wspiera odbudowę i prawidłowe funkcjonowanie komórek nabłonkowych jelit.
  2. Przeciwzapalne - pomaga ograniczyć procesy zapalne w jelitach.
  3. Ochrona bariery jelitowej - zapewnia ciągłość i szczelność jelit, zapobiegając przenikaniu szkodliwych substancji do krwiobiegu.
  4. Wsparcie mikroflory jelitowej - stymuluje rozwój pożytecznych bakterii i zapobiega namnażaniu patogenów.
  5. Działanie ochronne przy stresie i zaburzeniach jelitowych - łagodzi skutki nadwrażliwości pokarmowej i stresu na funkcjonowanie układu pokarmowego.
  6. Wsparcie odporności jelitowej - pośrednio wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Kiedy warto sięgnąć po suplement diety z maślanem sodu?

Suplementacja maślanu sodu to dobre rozwiązanie dla osób, które odczuwają dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Jeżeli z powodu choroby, np. przewlekłej biegunki, Twoje jelita są osłabione, składnik ten może wspomóc regenerację komórek jelitowych, przywrócić równowagę mikroflory i usprawnić procesy trawienne.

Stosowanie suplementów z maślanem sodu jest również zalecane w przypadku chorób zapalnych jelit, nadwrażliwości pokarmowej, zaburzeń mikroflory jelitowej, przewlekłych wzdęć czy biegunek wywołanych stresem lub infekcjami.

Jego przyjmowanie może być również korzystne dla osób aktywnie uprawiających sport, ponieważ poprawia wchłanianie składników odżywczych i pomaga utrzymać równowagę mikroflory nawet przy zwiększonym obciążeniu organizmu.

Czytaj także