2022-05-05 16:35:18

Odżywka białkowa – zastosowanie kulinarne

Podobne tematy odżywianie dieta siłownia
Odżywka białkowa, nazywana również potocznie „białkiem”, pełni bardzo ważną rolę w diecie osób aktywnych fizycznie, którym zależy na budowie beztłuszczowej masy mięśniowej. Jest ona pomocna również przy redukcji masy ciała. Zwykle kojarzy się nam ona z koktajlem i w tej formie jest ona najczęściej spożywana. Niemniej jednak można wykorzystać ją również w swojej kuchni, a tym samym zwiększyć poziom białka w swojej diecie. Poniżej przedstawiamy najciekawsze propozycje kulinarnego zastosowania odżywki białkowej.

Koktajl z odżywką białkową

Odżywki białkowe są źródłem łatwo przyswajalnych aminokwasów, które są niezbędne w kształtowaniu swojej wymarzonej sylwetki. Pozwalają one uzupełnić zapotrzebowanie na białko, nie zwiększając drastycznie naszego bilansu kalorycznego. „Białko” najczęściej spożywane jest w formie koktajlu – wystarczy tylko dobrze zmieszać preparat z wodą lub mlekiem i cieszyć się jego smakiem. Niemniej jednak nawet najlepsze białko spożywane w takiej postaci przez dłuższy czas, może się znudzić. W takiej sytuacji warto nieco urozmaicić swoją codzienną dietę i postawić na odżywkę smakową – dużą popularnością cieszy się białko czekoladowe.

Swoje codzienne koktajle białkowe możemy urozmaicić również za sprawą różnych dodatków. Świetnym pomysłem jest przygotowanie ich na bazie napoju roślinnego, np. sojowego, owsianego, kokosowego czy też migdałowego. Chcąc nieco dosłodzić swój koktajl, możemy dodać do niego np. miód, ekstrakt waniliowy czy też syrop klonowy. Świetnie sprawdzą się również owoce, w tym: banan, jagody, maliny, truskawki czy borówki. Jeśli chcemy całkowicie odmienić charakter koktajlu białkowego, to warto rozważyć dodanie do niego odrobiny kakao, cynamonu czy też gorzkiej czekolady. Całość możemy udekorować listkiem bazylii lub mięty.

Omlety z odżywką białkową

Koktajl, zwłaszcza na śniadanie, niekiedy może być kiepskim pomysłem. W takiej sytuacji możemy wykorzystać naszą odżywkę białkową do przygotowania omletu, który podniesie poziom białka w naszym organizmie, również za sprawą jajek. Możemy przygotować go w dwóch wariantach – na słono i na słodko. W pierwszym przypadku warto dobrać do niego takie produkty, jak np. wędlinę bez ulepszaczy, ser żółty oraz obowiązkowo warzywa, tym np. paprykę, pomidora i ogórka. Natomiast należy zrezygnować z kalorycznych dodatków, np. ketchupu.

Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na przygotowanie omletów białkowych na słodko. W takim przypadku warto do ciasta dorzucić odrobinę cynamonu, kakao bądź ciemnej czekolady. W formie dodatków możemy wykorzystać np. wspomniane już wcześniej: miód i syrop klonowy. Świetnie sprawdzą się także owoce, z którymi trzeba jednak nieco uważać, gdyż stanowią źródło fruktozy – węglowodanów, których nadmiar może być bardzo szkodliwy dla naszego organizmu i przyczyniać się do rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.

Przygotowując omlet białkowy, warto zadbać o odpowiednie składniki – zamiast mąki pszennej, możemy wybrać jej nieco zdrowszy odpowiednik, np. mąkę razową, ryżową czy kokosową. Z kolei mleko krowie możemy zastąpić napojem roślinnym, a do smażenia wykorzystać olej kokosowy.

Batony proteinowe

Świetną przekąską dla osób aktywnych fizycznie są batony proteinowe, które również dostarczą nam wartościowych substancji odżywczych. Można je kupić gotowe np. w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie na bazie odżywki białkowej. Jest to niezwykle proste i wcale nie musimy wykorzystywać w tym celu piekarnika. Podstawowym składnikiem jest tu oczywiście odżywka białkowa, oprócz tego możemy wykorzystać: płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane, kakao (niesłodzone), masło orzechowe, dowolne orzechy i daktyle, a także miód bądź syrop klonowy, który nada całości słodkiego smaku. Całość jest prosta w przygotowaniu – wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki, dolać wodę, ugnieść powstałą masę, a następnie uformować z niej równe prostokąty. Na końcu wystarczy je włożyć do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Czytaj także

Komentarze

Komentarze: 0

Rozwiąż działanie =

Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.

Czytaj następny news zamknij