2020-10-18 16:50:55

Dlaczego potrzebne są nam antyoksydanty?

Według najnowszych badań za proces starzenia oraz choroby cywilizacyjne obwinia się głównie tak zwany stres oksydacyjny, czyli brak równowagi między oksydantami i antyoksydantami. Stres oksydacyjny oznacza dużą ilość komórek uszkodzonych przez wolne rodniki. Wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu są to związki posiadające niesparowany elektron, które powstają w procesie przetwarzania tlenu na energię. Dążą one do zabrania elektronu z jakiejkolwiek komórki i przyłączenia do siebie. Komórka ulega wtedy uszkodzeniu. 

Natomiast antyoksydanty to związki posiadające wolny elektron, który oddają wolnym rodnikom w ten sposób neutralizując je i chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Część antyoksydantów, jak glutation, jest produkowanych w organizmie. Część zaś, jak karotenoidy, polifenole i witaminy A, C i E, dostarczane są organizmowi w diecie. Wszystko jest w porządku dopóki między oksydantami i antyoksydantami panuje równowaga. Niestety obecne zanieczyszczone środowisko, siedzący tryb życia ludzi oraz nieprawidłowa dieta, powodują nadprodukcję wolnych rodników. Nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości antyoksydantów z dietą. Dlatego też niezbędne stają się suplementy diety.

Kto powinien przyjmować antyoksydanty?

W obecnych czasach praktycznie wszyscy powinni dbać o dostarczanie antyoksydantów w diecie. Będą to przede wszystkim warzywa i owoce. Szczególnie narażone na nadmiar wolnych rodników są osoby palące papierosy i pijące alkohol oraz przyjmujące niektóre leki. Na wzrost produkcji wolnych rodników wpływa także siedzący tryb życia, stres, kontakt ze smogiem, zanieczyszczeniem środowiska oraz z ołowiem w spalinach samochodowych. W takim przypadku warto sięgnąć po wyjątkowo silne antyoksydanty jak kurkuma, ekstrakt z pestek winogron czy też korzeń rdestowca ostrokończystego.

Dlaczego kurkumina jest silnym antyoksydantem

Kurkumina stanowi żółty barwnik kurkumy. Jest ona polifenolem o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Nie tylko neutralizuje reaktywne formy tlenu, lecz także powoduje wewnątrzkomórkowy wzrost poziomu glutationu.

Ponadto badania wykazały, że kurkumina zapobiega utlenianiu się lipidów, a co za tym idzie zmniejsza dysfunkcję mitochondriów. Zmniejsza stany zapalne poprzez hamowanie enzymów, które w nich uczestniczą. Dodatkowo przeciwdziała spadkowi zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w utlenionych LDL. Kurkumina walczy z wolnymi rodnikami poprzez podwyższanie poziomu witamin C i E oraz zapobieganiu peroksydacji lipidów i uszkodzeniu DNA.

Kurkumina przyjmowana w pożywieniu jest ciężko przyswajalna, gdyż ma właściwości odpychające cząsteczki wody i niską rozpuszczalność. Dlatego też stosuje się specjalną otoczkę skrobiową, dzięki której dociera ona w postaci niezmienionej do jelita cienkiego, gdzie wchłania się bezpośrednio przez komórki błony śluzowej jelita.

https://mito-med.pl/artykul/kurkumina-wlasciwosci-zdrowotne-potwierdzone-naukowo

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/116408,kurkumina-i-jej-prozdrowotne-dzialanie

https://www.medonet.pl/zdrowie,stres-oksydacyjny---przyczyny--objawy--jak-mu-zapobiegac,artykul1729064.html

http://a.umed.pl/geriatria/pdf/zalecenia%20I.docx

https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/skutki-stresu-oksydacyjnego-w-organizmie/

https://doctordoni.com/2014/10/5-signs-of-oxidative-stress/


Czytaj także

Komentarze

Komentarze: 0

Rozwiąż działanie =

Redakcja portalu podkarpacieLIVE nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treść komentarzy. Każdy użytkownik reprezentuje własne poglądy i opinie biorąc pełną odpowiedzialność za ich publikację.

Czytaj następny news zamknij

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem